Suformuoti naują įprotį paprasčiau nei atsikratyti seno ir blogo

Visi turime kenksmingų įpročių. Ar tai būtų darbų atidėliojimas, ar banalus drybsojimas ant sofos priešais televizorių – visi darome tai, kas prieštarauja mūsų interesams. Kodėl gi neatsisakius tokių įpročių? Gaila, bet visi žinome, kaip nelengva tai padaryti. Blogi įpročiai tampa gyvenimo kasdienybe ir kuo labiau jiems priešinamės, tuo labiau mums priešinasi patys įpročiai.

Mokslinis blogų įpročių paaiškinimas

Mes atkakliai kartojame veiksmus, net jeigu puikiai žinome, kad jie neduoda jokios naudos ilgalaikėje perspektyvoje. Toks elgesys susijęs su dofaminu – pasitenkinimo hormonu. Smegenys supranta, kad kažkokie konkretūs veiksmai suteikia komforto jausmą ir dėl to verčia šiuos veiksmus kartoti ir kartoti. Nors gali nepatikti galutinis rezultatas, užtat pajaučiame greitą momentinį pasitenkinimą tiesiog dabar. Jeigu grįžę iš darbo krentate ant sofos priešais televizorių, jums tai patiks – ir ateityje tai taps blogu įpročiu. Paskui imsite kramsnoti kažką kenksmingo. Dabar jau turite iškart du blogus įpročius.

Ką vietoje to padaryti?

Geriausia nustoti eikvoti laiką ir jėgas, mėginant atsikratyti seno blogo įpročio, o vietoje to susikurti naujus ir gerus.

Liaukitės save smerkti. Jūs tikriausiai jau ne vieną kartą ryžotės baigti su blogais įpročiais, ir nieko iš to neišėjo. Jeigu imsite save dėl to smerkti, smuks savigarba, atsiras nepasitikėjimas, juk labai nemalonu galvoti apie save kaip apie silpną ir darantį daug klaidų. Galbūt pastebėjote, kad kai mėginate atsikratyti blogo įpročio, protas tuojau pat prigalvoja pačių įvairiausių pasiteisinimų, raginančių tęsti kenksmingą veiklą. Įpročiai leidžia jaustis komfortiškai, jie jau tvirtai įsišaknijo. Tarkime, jūs norite išgerti mažiau alkoholio per savaitę. Galima keikti save, galvoti apie alkoholizmo grėsmę, pasižadėti nuo pirmadienio išvis nebegerti, tačiau labiausiai tikėtina, kad alkoholio vartoti jūs nenustosite, bet užtat pajausite gniuždančią gėdą. O kaip geriausia susidoroti su gėda? Išmaukti vieną kitą bokalą alaus.

Keiskite požiūrį. Vietoje to, kad morališkai save kankintumėte, pabandykite sukurti kitą elgesio modelį, kuris suteiktų komforto jausmą, nedarydamas žalos fizinei ar psichinei sveikatai. Jei žinote, kad nauji įpročiai leis pasijausti geriau, turėsite bent jau šiokią tokią motyvaciją. Kai nustatėte ir pripažinote visus savo blogus įpročius ir nutarėte keisti elgesį pozityvesniu, verta pažvelgti į situaciją objektyviai, tarsi iš šalies. Jeigu tai padaryti sudėtinga, įsivaizduokite, kad bandote padėti kitam žmogui. Pirmiausiai pagalvokite apie priežastis. Kodėl jūsų blogas įprotis užgimė ir kas neleidžia jo atsikratyti. Pavyzdžiui, jei įpratote valgyti vakarais picą, tai gali būti susiję su praeitimi, sunkiu gyvenimo periodu, kai trūko laiko ir jėgų gamintis normalią vakarienę. Sekantis žingsnis – susikurti naują įprotį, kuris užtikrins tokį pat komfortą. Tiesiog susiraskite adekvatų pakaitalą.

Įpraskite kurti gerus įpročius. Mes žinome, kad blogi įpročiai patogūs, tačiau mes juk pajėgūs keistis. Kuo dažniau kartojate veiksmą, ar jis būtų geras, ar blogas, tuo didesnė tikimybė, kad jis liks su jumis ilgam, jei ne visam laikui. Kai tik įvaldote įgūdį išstumti iš gyvenimo blogus įpročius, pasitelkus į pagalbą naudingesnius ir pozityvesnius elgesio modelius, iškart pasidarys gerokai lengviau reorganizuoti gyvenimą į geresnę pusę.

.



Naujienos iš interneto

Dvi užuojautos rūšys

Užuojauta - puikus dalykas. Tačiau užuojauta gali būti dvejopa. Dviejų rūšių. Pirmas…

Trys priežastys, kodėl tinginiai pasiekia daugiau

Jie meistriškai naudoja technologijas Norint optimizuoti procesus, visai nebūtina išrasti kažką naujo,…

Apie meilę sau

Pakankamai dažnai tenka skaityti ar girdėti raginimą „pamilk save“ arba „išmok mylėti…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *