Neseniai atliktas tyrimas leido suprasti, kodėl uoslė reaguoja greičiau, nei kiti pojūčiai, ir kodėl uoslė yra tokia svarbi, įspėjant mus apie pavojų.
Švedijos Karolinskos instituto mokslininkai nustatė, kad kvapams jautrūs nervai, esantys nosyje, pradeda apdoroti nemalonius ar neigiamus kvapus vos tik juos aptikus.
Tai paaiškina, kodėl organizmas į kvapą reaguoja greičiau, nei į kitus pojūčius, pavyzdžiui, regą ar klausą, kurie jutiminius atsakus dar turi nusiųsti apdoroti į smegenis, taip sulėtindami žmogaus reakcijos laiką.
Žurnale PNAS paskelbtame tyrime nurodoma, kaip šis kvapams jautrus nervų rinkinys, dar vadinamas uoslės svogūnėliu, gali aktyviai klasifikuoti dirgiklius, remdamasis išmoktomis ir įgimtomis reakcijomis.
Tyrime dalyvavo 19 nerūkančių ir sveikų savanorių, kuriems davė pauostyti šešis skirtingus kvapus. Kai kurie kvapai buvo malonūs, pavyzdžiui, vaisiais kvepiantys kvepalai, kiti – mažiau patrauklūs. Mokslininkai bandė išmatuoti uoslės svogūnėlio reakciją, naudodami elektroencefalografiją.
Sekančiame eksperimente mokslininkų komanda vertino, per kiek laiko kvapas priverčia žmones fiziškai sureaguoti.
Tyrėjai padarė išvadą, kad uoslės svogūnėlis malonius ir grėsmingus kvapus apdoroja skirtingu greičiu. Pavyzdžiui, į nemalonius kvapus reaguoti pradedama vos per pusę sekundės, o jeigu kvapas buvo ne toks baisus, reakcijos laikas pailgėdavo.